Freedom Ride

Ik heb afgelopen zaterdag de freedom ride gefietst. De freedom ride is geen gewone toertocht. Het is een toertocht van 120 km en rijd de gehele tocht in een peloton. Georganiseerd door team Lotto jumbo. De tocht stond in het teken van de vrede. De start en finish was bij fort Saint Michel. De start was om tien uur. Ik moest voor de start nog mijn stuurbordje en wielershirt ophalen. Ik kwam bij de stand aan om kwart voor tien en zag tot mijn schrik dat er een mega rij stond. Ik was om vier minuten voor tien eindelijk aan de beurt. Toen werd er omgeroepen dat iedereen snel naar de start moest gaan en heb toen supersnel mijn stuurbordje vastgemaakt en mijn wielershirt in mijn achterzak gedaan en als een gek door het gras naar de start gereden. Ik moest ook nog heel nodig plassen, dus dacht ik, ik start toch achteraan dus kan ik snel nog even plassen. Ik heb mijn fiets tegen het hek gezet bij de start, waar 1200 racefietsers stonden, ben naar een boom gelopen en daar mijn ding gedaan. Op dat moment was net het startschot, dus snel plassen en naar mijn fiets gerend. Op de fiets gesprongen en aan de tocht begonnen. Na 17 km kwamen we langs het eerste monument de eerdse molen, die was verwoest in 1944. Na 35 km kwamen we aan bij het museum bevrijdende vleugels, waar we een rondje over het terrein mochten fietsen. Na 54 km kwamen we langs het 18 september plein in Eindhoven. Na 65 km was de pauze stop op het generaal majoor de ruyter kazerne. Eerst een rondje van 5 km over de kazerne gefietst en daarna lekker in de zon gezeten. Kon ik eindelijk het wielershirt aandoen wat ik gekregen had. Naast me stonden nog profwielrenners die ook meefietsen, Lars Boom / Steven Kruiswijk / Bram Tankink en oud tour de France winnaar Joop Zoetemelk. Na een paar speeches gingen we weer op weg. Het tempo zat er goed in na de stop. Onderweg vaak remmen en weer flink het gas erop. Na 110 km kwamen we langs het nationaal monument kamp Vught. Nog 10 km en de rit zat er op. Bij de finish stond míjn vriendin en mijn moeder te wachten. De hele rit werden we begeleid door de politie, die met twintig motoren steeds de wegen en kruispunten afzetten. Heerlijk gefietst en een goede training voor de Alpe d’ huzes.

Met sportieve groet,

Minne Koopmans